Следниве витамини се важни за здрава исхрана и исто така може да помогнат во превенција на ракот. Нивната улога во одржување на здравјето и нивните најдобари извори се наведени подолу.
Витамин А (ретинол, каротен)
- улога во растот и регенерирањето на телесните ткива
- важен е при ноќно гледање
- за функцијата на имунолошкиот систем
- најдобри извори: јајца, плодови во темно зелена и жолта боја, зеленчук, немасни млечни производи и црн дроб
Витамин Б6 (пиридоксин)
- улога во формирање на антитела
- важен дел во јаглените хидрати и протеините
- црвените крвни клетки
- нервната функција
- најдобри извори: посно месо, риба, живина, цели зрна и компири
Фолна киселина (фолати)
- помага во формирањето на црвените крвни клетки
- важен во метаболизмот на протеините
- раст и делба на клетките
- најдобри извори: зелен листен зеленчук, пилешко, овошје, грав, збогатени житарки, ореви и портокали
Витамин Ц (аскорбинска киселина)
- отпорност на инфекции
- важен во одржување на колагенот
- придонесува за лекување на рани
- ги зајакнува крвните садови
- помага во одржувањето на здрави непца
- најдобри извори: цитрусни плодови, домати, бостан, брокула, зелени и црвени пиперки и бобинки
Витамин Е (токоферол)
- може да помогне во функцијата на имунолошкиот систем
- важен во спречувањето на оксидацијата на црвените крвни зрнца и клеточните мембрани
- најдобри извори: растителни масла, пченица, ореви, темно зелен зеленчук, грав и цели зрна.
Се верува дека антиоксидантните витамини го заштитуваат телото од штетните слободни радикали, кои можат да придонесат за заболувања како што е ракот. Антиоксидантни витамини вклучуваат витамин А, Ц и Д. Но, премногу високи дози може да придонесат до зголемување на оксидативниот стрес и затоа може да бидат штетни за ризикот од рак.
Исхраната богата со овошје и зеленчук (содржи Б6, фолна киселина и ниацин) се појавува како заштита против рак на желудникот, а особено рак на цревата.
Една студија објави дека зеленчукот, особено брокулата, зелје, прокељ, карфиол и зелка се поврзани со намалување на ризикот од рак. Друга храна како што се морковите, грав и готвените домати, исто така, се поврзани со намалување на ризикот од рак.
Компонента на витаминот Е, токотриенол, е поврзана со намалување на ризикот од рак на дојка кај лабораториските животни. Докажано е дека токотриенолот лесно ги убива клетките на туморот. Токотриенол не е материја од ист тип пронајдена во генеричкиот Витамин Е, но го има во изобилство во палминото масло. Палмино масло е тешко да се добие во Западниот свет, но пониски концентрации на токотриенол се наоѓаат во оризовото и пченичното масло.
Истражувачите тврдат дека одговорот не е во ниту една хранлива состојка, туку дека ефектите се кумулативни и зависат од внесување на различни овошја и зеленчуци. Затоа што има многу повеќе хранливи материи на располагање во храната, како што е овошјето и зеленчукот отколку во витамински додатоци, храната е најдобар извор за стекнување на потребни витамини и минерали.
Автор: Др.Дарко Стојановски-медицински советник во ХЕМА